Step-by-step cara mudah (bergambar) memukul fresh
cream atau non-dairy whipping cream untuk tujuan hiasan kek. Selalu fresh cream
didapati di bahagian freezer di kedai bakeri supplier dan berada dalam keadaan
beku. Sebelum boleh menggunakan fresh cream ikuti beberapa langkah di
bawah:
1) Fresh cream yang dibeli biasanya dalam keadaan
beku. Nyahbekukannya semalaman atau seharian di
bahagian bawah peti sejuk jika ingin menggunakannya esok hari. Jika ingin
menggunakannya pada hari itu juga, nyahbeku pada suhu bilik tetapi pastikan
jangan sampai terlalu cair. Biar kotaknya masih sejuk (mungkin titisan air akan
kelihatan di luar kotak) tetapi apabila digoncang tiada ketulan-ketulan besar
kedengaran.
2) Sangat penting: goncang kotak fresh cream sebelum dituang ke dalam
mangkuk mixer. Ini kerana ketika ia dinyahbekukan, kemungkinan kandungan
cream dan air yang terdapat di dalamnya telah 'seperate' atau terpisah. Jika
anda terus tuang dan pukul tanpa menggongcangkannya terlebih dahulu,
berkemungkinan fresh cream anda akan lembik dan tidak kaku walaupun telah
dipukul lama. Ada kemungkinan anda hanya menuangkan air ke dalam mixer dan
bahagian creamnya tertinggal di dalam kotak.
3) Tuangkan jumlah
yang ingin digunakan sahaja ke dalam mangkuk mixer. Pastikan tidak
melebihi kapasiti mangkuk mixer tersebut kerana fresh cream akan mengembang
berkali ganda dari saiz (cecair) asalnya. Tuang 1/5 saiz atau 20% saiz mangkuk
mixer anda.
4) Sebaiknya simpan
bekas mixer dan beaters (pemukul mixer) dalam peti sejuk hingga sejuk sebelum
hendak memukul fresh cream. Ini kerana ia lebih mudah mengembang dalam
keadaan sejuk. Gunakan mangkuk stainless steel (jika ada). Walau bagaimanapun
mangkuk plastik juga boleh digunakan.
5) Mulakan dengan
memukul fresh cream pada kelajuan rendah. Perlahan-lahan tingkatkan
kelajuan hingga ke maksimum speed. Selepas beberapa minit apabila fresh cream
mula kelihatan pekat, perlahankan speed mixer kepada sederhana (speed 4). Bagi
1C fresh, masa yang diambil untuk memukulnya hingga ke keadaan kental adalah
lebih kurang 2 minit.
6) Perhatikan fresh cream anda. Jika ia kelihatan halus tanpa buih-buih besar dan gebu ia
sudah boleh digunakan serta tidak terlalu 'lembik' atau 'keras'. Fresh
cream yang terkurang pukul akan kelihatan masih boleh mengalir dan lembik. Jika
terlebih pukul ia kelihatan kasar dan sangat pekat (apabila cuba dilepa atau
dipicit dengan nozzle dalam icing bag ia seperti terlalu berketul-ketul). Jika
terkurang pukul, tambah lagi masa memukul. Jika terlebih pukul, tambah sedikit
fresh cream (yang masih dalam keadaan cecair dari kotak) dan aduk hingga ia
lebih cair.
7) Fresh cream dalam
keadaaan kaku (kental) boleh terus digunakan atau disimpan dalam freezer
beberapa bulan (bergantung pada jenama). Kek yang dihias dengan fresh
cream biasanya akan mula mengeras (hiasan fresh creamnya) selepas hari ke-3.
Seeloknya hias sehari atau pada hari anda ingin menghidangkan kek tersebut
(setelah beberapa jam disimpan dalam peti sejuk).
8) Apabila anda ingin menggunakan fresh cream yang
sudah di'freeze'kan, nyahbekukan fresh cream yang
kaku tadi sebentar pada suhu, atau boleh juga dalam peti sejuk bahagian
bawah.
9) Fresh cream boleh
diwarnakan setelah dipukul kaku. Sebaiknya guna pewarna gel atau jika
tiada, pewarna cecair (pastikan jangan terlebih letak, takut kandungan cecair
tinggi menyebabkan fresh cream lembik). Ambil kuantiti yang diperlukan dan
titiskan beberapa titis pewarna dan kacau menggunakan sudu. Fresh cream yang
sudah diwarnakan akan 'matang' atau lebih terang warnanya setelah ia disimpan
beberapa jam/semalaman di dalam peti sejuk.
10) UPDATE 26 MAY 2011: Fresh cream kental
yang dinyahbekukan kemungkinan akan sedikit cair. Jika ini berlaku, sebelum
digunakan pukul dengan mixer sebentar hingga kembali kental.
11) UPDATE 30 OCTOBER 2011: Fresh cream tidak sesuai untuk perjalanan jauh (contoh: perjalanan 5 jam dalam kereta) lebih-lebih lagi dalam keadaan cuaca yang terik. Paling jauh ia tahan (berdasarkan pengalaman customer) kek yang dihias dengan fresh cream adalah 3 jam dalam perjalanan dalam kereta beraircond. Juga pastikan cream yang digunakan adalah benar-benar non-dairy whipping cream dan bukannya dairy whipping cream. Dan pastikan creamnya telah dipukul hingga betul-betul kental untuk elak ia cepat cair.
12) Untuk mendapatkan fresh cream yang licin dan tidak berlubang-lubang ketika melepa, pukul fresh cream dalam satu arah sahaja. Jangan pukul kiri-kanan kemudian atas-bawah. Pukul samada ikut jam atau lawan jam, 360 darjah, speed medium pada saat-saat akhir. Ini bagi mengelakkan kita memasukkan gelembung udara ke dalam adunan (sama seperti kita membuat buttercream, perlukan kesabaran). Apabila ia kelihatan sudah kental, gunakan speed paling rendah dan kacau perlahan. Tujuannya untuk menyebatikan kembali mana-mana gelembung udara yang terdapat dalam fresh cream tersebut.
13) Sekiranya cuaca ketika anda ingin memukul fresh cream tersebut agak panas, anda boleh meletakkan mangkuk mixer (pastikan ia besi/stainless steel) di dalam mangkuk yang berisi ketulan air dan ais. Ini akan mengekalkan suhu fresh cream supaya sejuk dan memudahkan ia dipukul dengan lebih baik. (Credit to Puteri Aida sebab beritahu pengalamannya pada saya.)
11) UPDATE 30 OCTOBER 2011: Fresh cream tidak sesuai untuk perjalanan jauh (contoh: perjalanan 5 jam dalam kereta) lebih-lebih lagi dalam keadaan cuaca yang terik. Paling jauh ia tahan (berdasarkan pengalaman customer) kek yang dihias dengan fresh cream adalah 3 jam dalam perjalanan dalam kereta beraircond. Juga pastikan cream yang digunakan adalah benar-benar non-dairy whipping cream dan bukannya dairy whipping cream. Dan pastikan creamnya telah dipukul hingga betul-betul kental untuk elak ia cepat cair.
12) Untuk mendapatkan fresh cream yang licin dan tidak berlubang-lubang ketika melepa, pukul fresh cream dalam satu arah sahaja. Jangan pukul kiri-kanan kemudian atas-bawah. Pukul samada ikut jam atau lawan jam, 360 darjah, speed medium pada saat-saat akhir. Ini bagi mengelakkan kita memasukkan gelembung udara ke dalam adunan (sama seperti kita membuat buttercream, perlukan kesabaran). Apabila ia kelihatan sudah kental, gunakan speed paling rendah dan kacau perlahan. Tujuannya untuk menyebatikan kembali mana-mana gelembung udara yang terdapat dalam fresh cream tersebut.
13) Sekiranya cuaca ketika anda ingin memukul fresh cream tersebut agak panas, anda boleh meletakkan mangkuk mixer (pastikan ia besi/stainless steel) di dalam mangkuk yang berisi ketulan air dan ais. Ini akan mengekalkan suhu fresh cream supaya sejuk dan memudahkan ia dipukul dengan lebih baik. (Credit to Puteri Aida sebab beritahu pengalamannya pada saya.)
No comments:
Post a Comment